Anafura primită în noaptea de Înviere are semnificații în plus față de cea oferită la finalul liturghiilor

0
Publicat:

Anafura din noaptea de Înviere, denumită Paşti, are câteva semnificații în plus față de prescura care se oferă la finalul Sfintei Liturghii și ne aminteşte de fiecare dată când o luăm că mărturisim jertfa lui Hristos.

Anafura. FOTO arhivă
Anafura. FOTO arhivă

La finalul fiecărei Sfinte Liturghii se împarte anafură credincioşilor care au luat parte de slujbă. Denumirea acestor bucăţele de prescură provine din grecesul anaforá care însemna oferire. Aceasta este pâinea binecuvântată în timpul slujbei şi se ia numai pe stomacul gol. 

Potrivit doxologia.ro, anafura o simbolizează pe Maica Domnului, cea care a primit în pântecele său pe Mântuitorul Iisus Hristos. Nu întâmplător, rânduiala liturgică prevede ca anafura să fie făcută din prescura din care a fost scoasă mirida Maicii Domnului.

Anafura din noaptea de Înviere, denumită Paşti, are unele semnificaţii în plus.

Mărturie a jertfei lui Iisus

Sfintele Paşti luate în dimineaţa marelui praznic sunt simboluri ale jertfei şi Învierii Mântuitorului Iisus. Pâinea binecuvântată este stropită cu apă sfinţită şi vin roşu.

Aceasta înseamnă că Sfânta Biserică a fost sfinţită cu picăturile de sânge din Trupul Mântuitorului aflat pe Sfânta Cruce.

Anafura de la slujba de Înviere ne aminteşte de fiecare dată când o luăm că mărturisim jertfa lui Hristos şi că trebuie să încercăm să ne apropiem cu îndrăzneală, credinţă şi încredere de modelul extraordinar oferit de Însuşi Fiul lui Dumnezeu. Chiar şi cuvântul Paşti semnifică trecere de la Pesah, un termen preluat în ebraică de la egipteni. Aşadar, Sfintele Paşti sunt menite să ne ajute să trecem de la viaţa trăită în indiferenţă spirituală la dorinţa de a urma cât mai mult poruncile divine.

 Articolul integral, în Click pentru femei!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite